Det är inte bara maten du får i dig som avgör hur hälsosamt du lever. Goda vanor som att undvika tobak och alkohol är en grundsten, men även hur bra du sover och möjligheten att minska stress påverkar måendet. För att få en bra hälsa krävs ofta uppoffringar, men även rutiner och disciplin i vardagen. De viktigaste åtgärderna presenteras nedan.

Drick måttligt och undvik tobak

Det finns inga fördelar med rökning och när du slutar röka förbättras också lukt- och smaksinnet. Det finns även forskning som pekar på att risken för hjärtinfarkt minskar redan efter 24 timmar, samt att ditt blodtryck och din puls går ned efter bara 20 minuter.

Genom att förändra dina alkoholvanor kan du dessutom sova bättre och får mer tid över för dina intressen. Även här minskar risken för olika sjukdroma som cancer, leverbesvär och skador på din hjärna.

Träna regelbundet

När du rör på dig stärker du kroppen både fysiskt och psykiskt. De flesta studier pekar på att vardagsmotion kombinerat med ansträngande aktiviteter är nödvändigt för en god hälsa, samtidigt som du bör undvika stillasittande och få i dig en nyttig kost.

Folkhälsomyndighetens generaldirektör påpekade även levnadsvanornas betydelse under coronapandemin. Ohälsosamma sådana ökar nämligen risken för att bli svårt sjuk.

Låt kroppen återhämta sig

När du sover reparerar kroppen sig genom att immunsystemet aktiveras. Med måttliga mängder motion kan du öka variationen och inkludera sysslor som aktiv vila, men att få tillräckligt med sömn är det allra viktigaste. Undvik även sömnbrist och försök att vila ut ordentligt under natten.

Ät mat med näringsrikt innehåll

Sortera bort produkter som innehåller tillsatser och socker, eller en kostcirkel som endast består av frysta färdigrätter. Koncentrera dig istället på att laga maten från grunden med färska ingredienser som grönsaker, kött- eller växtprotein, samt fullkorn.

Skilj på hungerkänslor och sug

När du skiljer på känslomässig hunger och fysisk sådan kan du förbättra din relation till mat, men även se till att du äter rätt. Om du är sugen på något kan du börja med att ställa dig frågan om det verkligen är hunger – eller om det handlar om något tillfälligt behov?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *