Det finns forskning som pekar på flera hälsofördelar med träning. Risken att dö i cancer, fetma eller hjärt- och kärlsjukdomar minskar, men du mår dessutom bra av fysisk aktivitet. Kroppen fungerar helt enkelt bättre när du rör på dig, samt att det minskar både ångest och stress.

Många fördelar för din fysiska hälsa

Enligt Riksidrottsförbundet har idrottande personer en bättre hälsa. En regelbunden konditionshöjande aktivitet har visat på positiva effekter kring riskerna för olika sjukdomar, men det motverkar även förtvining av muskler för dig som är äldre.

Andra fördelar är att det förbygger övervikt, samt att det kan hjälpa mot benskörhet. Vår kognitiva förmåga förbättras likaså, men även risken för folksjukdomar som demens. Den viktigaste fysiska påverkan med träning är dock att du kan undvika dö i förtid.

Den psykiska hälsan förbättras samtidigt

Något överraskande ger fysisk aktivitet många förmåner även kring den psykiska hälsan. Här nedan ser du ett axplock av dem:

  • Du blir mer stresstålig
  • Ditt mående förbättras
  • Du minns bättre
  • Du känner dig mer kreativ

Hjärnforskaren Anders Hansen har till och med skrivit en bok om hur motion och träning stärker hjärnan. I denna kan du läsa om hur vi kan lägga i en ”extra växel” när det blir jobbigt, något som beror på att kroppen härdas av hård träning och motgångar.

De flesta har säkert märkt hur mycket bättre man mår efter en lång promenad, särskilt när huvudet är fullt med tankar. Att bli tvungen att fokusera på din andning kan ge dig sinnesron som behövs för stunden, eller bara låta dig koncentrera på något annat ett tag.

Rörelse förespråkas även av Vårdguiden

1177.se kan du läsa om hur livsviktigt det är att röra på dig. Den röda tråden är att undvika stillasittande och få upp pulsen, samt vara fysiskt aktiv minst två timmar och trettio minuter varje vecka.

Genom att promenera, cykla eller jogga kan du minska riskerna för metabola sjukdomar, frakturer, olika former av cancer, samt depressioner och diabetes. Som du kanske märker finns det enormt med plus när det gäller att träna.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *