Enligt rekommendationerna från Livsmedelsverket betonas helheten i kosten som viktigast. Deras sammanfattning är att vuxna ska äta minst 500 gram frukt och grönt varje dag, samt att fisk och skaldjur bör ingå två till tre gånger i veckan. Ett annat råd är att byta till fullkorn, äta mindre salt och socker, samt minska köttkonsumtionen.
Hur ska man veta vilka åsikter om mat som stämmer?
Nyhetsmedier är ofta ute med nya rön kring olika produkter. Detta leder till förvirring i befolkningen, men det hela försvåras ytterligare med kostråd via sociala medier och influencers som i sin tur påverkas av deras samarbetspartners.
Idag är det viktigare än någonsin att följa Folkhälsomyndighetens råd, men även 1177.se som har mycket information samlad på en och samma plats. Då dessa sajter är finansierade av den svenska staten kan du förlita dig på att de vilar på en vetenskaplig grund.
Vad du ska äta för att må bra
Med hälsosamma matvanor minskar du risken för hjärt-kärlsjukdomar, övervikt och typ 2 diabetes. Det kan också hindra utvecklingen av cancer som är en av våra största folksjukdomar.
Här nedan följer några generella råd kring mat:
- Inkludera grönsaker, frukt och bär
- Ät fisk och skaldjur två till tre gånger i veckan
- Satsa helst på fullkorn när det gäller pasta, bröd och gryn
- Köp osötade mejeriprodukter
- Konsumera inte mer än 500 gram rött kött i veckan
- Välj salt med jod, samt i mindre mängder
- Dra ned på godis och glass då det innehåller mycket socker
- Ät lagom stora portioner
- Få i dig lika mycket energi som du förbrukar
Inflationen påverkar kostvanorna negativt
På grund av coronapandemin och krisen i Ukraina har matpriserna stigit enormt. Bara under maj månad 2022 ökade de med 8,8 procent i genomsnitt. Risken för att konsumenterna väljer billigare livsmedel från andra länder är påtaglig, men konsekvenserna är dessutom allvarliga.
I värsta fall kan svenska företag gå i konkurs vilket leder till ökad arbetslöshet. Folkhälsan påverkas likaså, framförallt om invånarna köper matvaror som inte kostar lika mycket. Risken med detta är att de ofta är mindre nyttiga att äta.